Informatief
21 november 2024
Fotocredit: Jannes Drop

Koninklijk koken

Tot haar eigen verbazing kreeg Yvette van Boven toegang tot het Departement Hofmaarschalk. Die dienst is verantwoordelijk voor de ontvangsten van het koningspaar. ‘Er ging een wereld voor me open’, zegt ze over haar nieuwe programma ‘Oranje Van Boven: De keukens van de koning’.

Twee keer per jaar mogen landgenoten uit alle lagen van de bevolking zich melden op Paleis Noordeinde. Ze zijn uitgenodigd voor een uitblinkerslunch, waarbij het koningspaar Nederlanders die een bijzondere prestatie hebben geleverd in het zonnetje zet. Het overkwam ook tv-kok Yvette van Boven. In 2021 stond ze op de gastenlijst omdat ze voor Home made basics Het Gouden Kookboek 2020 had gewonnen, de prijs voor het beste kookboek van het jaar. Tijdens de lunch keek ze haar ogen uit. “Ik vond het zo leuk om in het paleis te zijn en te zien hoe de tafel gedekt was, wat er op de borden lag en hoe de lakeien iedereen precies tegelijk bedienden. Het was fascinerend.”

Hoop geregel

Toen de indrukken een beetje gezakt waren, kwam er een idee opborrelen. Ze schreef een brief aan het Departement Hofmaarschalk – het onderdeel van de Dienst van het Koninklijk Huis dat verantwoordelijk voor de ontvangsten – waarin ze vroeg of ze voor een nieuw programma met een cameraploeg mocht meelopen met de dienst. “Tot mijn verbazing mochten de producent, de regisseur en ik langskomen. We hebben besproken wat we wilden gaan doen en ze zeiden nog ja ook. Het is een gesloten wereld en je kunt met zo’n tv-ploeg ook ontzettend in de weg staan. Daarom was het ook een hoop geregel om overal bij te kunnen zijn. En toen moesten we er ook nog een verhaallijn in zien te krijgen. Dat is allemaal gelukt.” Van Boven kijkt terug op een fantastische tijd. “Ik mocht overal meekijken en heb ook alles aangeraakt. Er ging een wereld voor me open. De mensen met wie ik meeliep waren ongelooflijk leuk. Het is een klein en hecht groepje, maar ze werken keihard. Ik voelde me er echt thuis. In het begin was ik nog heel netjes en zakelijk, maar dat veranderde al snel.”

Het hele artikel leest u in KRO Magazine 47. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Wouter Luijken

Back to top