DigiGids
18 oktober 2024
Fotocredit: Netflix

DigiGids: Billionaire island en De terugreis

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje, met soms ook nog een mooie podcast. Dit is de oogst van week 36:

Samen op weg naar Spanje

Een van de succesvolste Nederlandse films van het jaar tot nu toe komt naar Netflix. De tragikomedie De terugreis volgt het echtpaar Jaap en Maartje, sterk gespeeld door Martin van Waardenberg (De marathon) en Leny Breederveld (De luizenmoeder). Na bijna vijftig jaar huwelijk is de fut er een beetje uit bij het stel. Tot de levenslustige Maartje Jaap overhaalt om een oude vriend in Spanje op te zoeken. Onderweg herontdekken ze niet alleen elkaar, maar wordt Jaap ook geconfronteerd met het pijnlijke besef dat Maartje beginnende tekenen van dementie vertoont. Het wordt een reis vol droge humor en subtiele melancholie. Vanaf 12 september op Netflix.


Rijke zalmvissers

Het verhaal van Billionaire island doet een beetje denken aan Succession. Het is net als die serie een zwart-komische verhaal over een machtsstrijd en het bizarre gedrag van de superrijken, maar wel in een hele andere setting: de Noorse zalmindustrie. De reeks – van de makers van Lilyhammer, de allereerste serie die Netflix zelf produceerde – volgt twee steenrijke families die allebei groot zijn geworden in deze branche. De gewetenloze eigenaar van Marlax wil de grootste zalmproducent ter wereld worden en plant een vijandige overname van de lokale concurrent. Dat laten haar rivalen niet zomaar gebeuren. Billionaire island is vanaf 12 september te zien op Netflix.

Soms worden we nou eenmaal woedend…

Deze maand is het tien jaar geleden dat Wild Tales in Nederland in première ging. Deze Argentijnse zwarte komedie bestaat uit zes losstaande, korte verhalen waarin mensen tot het uiterste worden gedreven. De aanleiding is steeds verschillend: een auto die wordt weggesleept, een bruid die ontdekt dat haar aanstaande vreemdgaat, een wegpiraat. De uitkomst is steeds dat bij de slachtoffers de stoppen doorslaan. Met een combinatie van humor, spanning en onverwachte wendingen verkent de film de dunne grens tussen beschaving en woede. Wild Tales werd wereldwijd geprezen en ontving een Oscarnominatie voor beste niet-Engelstalige film. De film is nu te streamen op NPO Plus.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 36. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar digigids@kromagazine.nl.

Back to top